Geçtiğimiz günlerde TOBB’un organize ettiği Türkiye Ekonomi Şurası programında  Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan İstihdam seferberliği  başlatarak  TOBB un  "Her bir üye bir kişiyi istihdam etse 1,5 milyon yeni iş alanı, yeni aş anlamına geliyor” diyerek istihdam seferberliğinde odalarımızı görevlendirdi..

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka oda olarak Biz de bu çağrıyı destekleyerek  seferberlik başlatıyoruz.Üyelerimize ulaşarak konunun ehemmiyetini anlatacağız. Son dönemlerde dünya ekonomisinde oluşan çalkantılar, sınırlarımızda yaşadığımız terör başta olmak üzere Suriye konusu ülkemiz üzerinde oynanan  iç ve dış oyunlar  ve Döviz kurundaki artış ekonomide dengeleri olumsuz etkiledi. Bu sıkıntıların çözümüne katkı sunmak için Gerede Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşen  herşeyi yapacağımızı belirtmek istiyorum.

Hükümetimiz tarafından  bir dizi tedbirler alınıp hızlı bir şekilde uygulamaya geçiliyor.İşverenin istihdamını arttırması için önemli teşvik paketleri açıklandı.
Bu Teşviklerden biriside işçi sgk prim ve vergi maliyetleri.

İşveren asgari ücrete kadar ne sigorta primi, ne gelir vergisi, ne damga vergisi ödeyecek. Sadece 1.404 TL olan net asgari ücret kadar maliyete katlanmış olacak.

işçinin işverene maliyeti 2 bin 88’den 1.314,00 liraya inecek. yeni  işe alınacak işçiler için devlet  ayda 773.47 liraya varan prim ve vergi desteği sağlayacak. Asgari ücretli bekâr bir işçi için 93.32 lira gelir vergisi, 13.49 lira da damga vergisi olmak üzere 106.81 lira vergi ödeniyor. 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren işe alınacak ilave işçiler için aylık prim ödeme gün sayısının 22.22 ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarda işverene destek ödemesi yapılacak. Bu rakam, 30 gün üzerinden işçi başına aylık 666.66 lira destek anlamına geliyor. Bu destek, işçi için ödenmesi gereken sigorta primi ve işsizlik sigortası fonu primine mahsup edilecek, kalan tutar ise nakit olarak ödenecek. İşveren normalde asgari ücretli bir işçi için 577.69 lira tutarında işçi-işveren sigorta primi ve işsizlik sigortası fonu primi ödüyor. Bu tutar 666.66 liralık destekten düşüldükten sonra kalan 88.97 lira işverene nakit olarak ödenecek.

Hayata geçirilen prim teşvikinden SGK’ya aylık prim ve hizmet bildirgelerini yasal süresi içerisinde veren, sigortasız işçi çalıştırmayan, sahte sigortalı istihdam etmeyen ve SGK’ya idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunmayan işverenler yararlanabilecek. SGK’ya prim ve idari para cezası borcu bulunan ancak bu borçlarını yapılandırmış işverenler de teşvikten yararlanacaklar. 01.02.2017 tarihi ile 31.12.2017 tarihi arasında özel sektör işverenlerince işe alınan İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden son 3 aydır işsiz olanlar için teşvik uygulanacak. İşe alınanların ilave istihdam olarak işe alınması şart. 2016 Aralık’ta 10 kişi çalıştıran bir işveren teşvik kapsamındaki bir kişiyi Şubat 2017’de 11. kişi olarak istihdam etmişse teşvikten yararlanabilecek. Böylece istihdam da desteklenecek.

Çalıştırılmaya başlanacak kişilerin İşkurda kayıtlı olması gerekiyor.İşveren ve iş arayan Boluya gitmek zorunda kalmayacak.Bu konuda Gerede Ticaret ve Sanayi Odası İşkur hizmet noktası olacak ve Bolu İşkur personeli Çarşamba günleri Geredetso da hizmet verecek.

Kaşka Açıklanan bu teşvikler ve desteklerden sonra, 2017 yılında biz özel sektör temsilcilerine de istihdam sağlama konusunda önemli  görevler düşüyor. İşletmemizde istihdam ettiğimiz her çalışan, ekonomimize de büyük bir ivme inanıyorum’’ dedi.