Geredetso Türkiye Kooperatiler Fuarında

• 09.12.2019
  • alibalaban

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası olarak kooperatif sayısının artması ve Kadın kooperatifler eli ile kadınların ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlamak için Bolu Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğinde Genel Sekreterimiz Şerafettin Dağyıldızı ,Ticaret Sicili Müdür Yardımcısı Turhan Anaç, Gerede'de kurulan Gerede Hünerli Eller kooperatif kurucu üyeleri,Bolu Kadın Girişimciler Kurulu başkanı sayın Emine Yüce ve Bolu Ticaret il Müdürü sayın Ersin Terzi  Ankara'da ATO Congresium'da düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın açılışına katılım sağlayarak görüşmelerde bulundular, Açılış Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayın Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı sayın Ruhsar Pekcan ile 171 kooperatifin temsilci ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayın Fuat Oktay ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya´da kooperatif girişimlerinin giderek yaygınlaştığını, Avrupa Birliği içinde 250 bin kooperatifin 5,4 milyon kişiye istihdam sağladığını kaydetti. Türkiye´de kooperatiflerin gelişimine önem verdiklerini söyleyen Oktay, "İlgili tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımızla, kooperatif girişimlerinin sürdürülebilir kalkınmanın altın anahtarı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz.
Üçüncü çeyrekte 0,9 büyüyerek büyüme eğilimini sürdüren ekonomimizi, kooperatiflerin katacağı ivmeyle daha da yükselteceğiz. Birlikteliğin gücünü temsil eden kooperatifleri bu doğrultuda farklı destekler yoluyla teşvik ediyor; ´etkinlik ve nicelik´ anlamında kooperatifleri güçlendirmeye çalışıyoruz.
2019 yılı Kasım ayında Türkiye genelinde kooperatif sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,34 artarak 12 bin 324´e ulaşmıştır. Kooperatiflerin ortak sayısı ise 1 milyon 567 bin 164´e yükselmiştir" diye konuştu.

Ticaret Bakanı sayın Ruhsar Pekcan ise ATO Congresium'daki fuarın açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının kooperatiflerin üretim kapasitesini artırmak olduğunu belirterek, fuarın, hem iç hem de dış ticarette daha fazla pay sahibi olunmasını sağlamak için yürüttükleri çalışmaların önemli bir aşamasını oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 49 bin kooperatif ve 6 milyon kooperatif ortağı bulunduğuna işaret eden Pekcan, kooperatiflerin çeşitli konularda 40'a yakın alanda faaliyet gösterdiklerini bildirdi.Fuara Rusya,Brezilya,Almanya,Bosna Hersek gibi bazı ülkelerin kooperatifleride katılım sağladı.

Geredetso Türkiye Kooperatiler Fuarında