GEREDE TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ KOBİGEL-KOBİ GELİŞİM DESTEĞİ VE  YENİ KOSGEB DESTEKLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ.

Kosgeb Kobigel-Gelişim Destek Programı ve Kosgeb destekleri konusunda Kosgeb il Müdürü sayın Yusuf Harbi ve Uzman Yardımcısı Hakan Alamur Geredetso üyelerini bilgilendirdi. Geredetso Yönetim Kurulu başkanı Ersin Kaşka,GMYO Öğretim üyeleri ve kobilerin katıldığı toplantıda il müdürü Harbi
Öncelikle KOBİ tanımı 250’den az çalışan istihdam eden,Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL’yi geçmeyen işletmeler kobi sayılıyor.Ülkemizde KOBİ’lerin ekonomideki payı;
Toplam işletmelerin %99,83’ü
 Toplam istihdamın %72,7’si
 Toplam katma değerin %50,6’sı
Toplam satışların %62’si
 Toplam yatırımların %58,3’ü
 Toplam ihracatın %55,3’ ü kbilerden oluşuyor.KOSGEB Veritabanına Kayıtlı KOBİ* : 1.378.527 bulunurken
 Yıllık Desteklenen İşletme Sayısı** : 54.840
Kobigel Kobi Gelişim destek programı ise
İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN VE YAZILIM SEKTÖRÜNÜN REKABET GÜCÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ»konusunda desteği kapsıyor.
 Proje başına destek üst limiti:
 Toplam destek üst limiti : 1 Milyon TL
 Geri ödemesiz destek : 300 Bin TL
 Geri ödemeli destek : 700 Bin TL
 Destek oranı %60
 Yerli malı belgeli makine - teçhizat için %75

Proje Başvuruları, KOSGEB online başvuru sistemi üzerinden
 24 Nisan – 22 Haziran 2018 (23:59) tarihlerinde alınacaktır.İllerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörleri ve yazılım sektörlerindeki kobi’lerin rekabet gücünün geliştirilmesi” olan bu proje teklif çağrısına;
• İller Bazında Başvuru Yapabilecek İmalat Sanayi Sektörleri Matrisi’ne uygun olan imalat sanayi sektörü KOBİ’leri
 Bolu ve İlçelerinde
 Deri ürünleri
 Gıda Ürünleri
 Makina ve Teçhizat hariç fonksiyonel metal ürünleri imalatı
Mobilya imalatı
Giyim Eşyalarının imatı olmak üzere

• Tüm illerdeki yüksek teknolojili imalat sanayi sektörü KOBİ’leri (NACE Kodu: 21, 26, 30.3)

• Tüm illerdeki yazılım sektörü KOBİ’leri başvurabilecektir. Başvuracak imalatçı işletmeler, imalat yerinin bulunduğu ildeki sektör kıstasına tabidir.

İşletme eğer orta düşük ve düşük teknolojili imalat sektörlerinde veya yazılım sektöründe ise; 2017 yılı verilerine göre net satış hasılatı en az 300.000 TL, KOBİ Beyannamesine göre çalışan sayısı en az 3 olmalıdır.
 Orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sektörlerindeki işletmelerde satış hasılatı ve çalışan sayısı kısıtı dikkate alınmıyor.
İmalat sanayi işletmelerinin faaliyet konusu ile ilgili tereddüt hasıl olduğunda, Sanayi Sicil Belgesi ibraz edilmesi ayrıca talep edilebilecektir.
 Tüm işletmeler için: 2017 yılında bilanço usulü defter tutulması ve 2017 Kurumlar Vergisi Beyannamesi veya Gelir Vergisi Beyannamesi ibraz edilmesi zorunludur.
 Önerilecek proje bütçesi, işletmenin 2017 net satış hasılatını geçemez.
 KOBİGEL Programı kapsamındaki bir projesi başarısız tamamlanan ya da sonlandırılan işletmeler, başarısız tamamlama ya da sonlandırmaya ilişkin Kurul Kararı tarihinden itibaren 2 yıl süreyle bu program kapsamında tekrar proje başvurusu yapamaz.
 Henüz süreci sonuçlanmamış KOBİGEL projesi olanlar bu çağrı kapsamında başvuru yapamaz. . Bilgilendirme sonrası üyeler desteklerle ilgili sorularını heyete ileterek çözüm aradılar.