Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Ersin Kaşka  Gerede ekonomisini ve Gerede Turizm potansiyelini  Moldova iş dünyasına tanıttı.

TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında Geredetso Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka'nında katıldığı bi grup oda borsa başkanı  ile  birlikte bir dizi resmi ve iş temasları için Moldova’ya gidildi.Başkan  Kaşka Moldova ziyareti ile ilgili olarak

Bir günlük bir program olmasına rağmen çok dolu ve somut sonuç alacağımız bir ziyaret oldu.Gerede yi ekonomisi ve turizm potansiyeli ile anlatma imkanı buldum.

Kişinev Büyükelçimiz Sn. Hulusi Kılıç da program boyunca bize ev sahipliği yaptı. Gerçekten Türkiye-Moldova ilişkilerini çok üst seviyelere çıkaran örnek bir diplomat kendisi.

Bütün bu süreçte TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında TOBB’un ve Oda-Borsa camiasının uluslararası arenada gördüğü itibarı da gözlemleme fırsatım oldu.

Bu nedenle Sn. Başkanımıza da teşekkür ediyorum.

Bir günlük Program kapsamında 8 farklı toplantı ve ziyaret gerçekleştirdik.

•        Moldova’da büyük yatırımları olan Türk iş adamları ile bir araya geldik.

•        Heyetimiz Demokrat Parti Başkanı ve aynı zamanda Moldova’nın en büyük iş adamı olan Vladimir Plahotniuc ile 1,5 saatlik bir görüşme yaptı. Görüşmede yatırımlardan, ticaretten sorumlu komite başkanları yer aldılar. Detaylı bilgiler verdiler.

•        Moldova Başbakanı Sn. Pavel Filip ile yine 1,5 saat süren bit toplantı oldu.

•        Kişinev Büyükelçiliğimizi ziyaret ettik.

•        Moldova Ticaret Sanayi Odasında temaslarda bulunduk. Moldova Ticaret Sanayi Odası Başkanı

•        Daha sonra soydaşlarımızın yaşadığı Gökoğuz Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat’a geçtik.

•        Gökoğuz Bölgesi Başkanı Sn. Irine Vlah Hanımefendi ve heyeti ile bir toplantı yaptık.

•        Gökoğuz bölgesindeki Komrat Devlet Üniversitesini ziyaret ederek rektörle ve Türkiye’den gelen öğrencilerle bir araya geldik.

•        Daha sonra da devletimizin katkıları ile tamamlanan Recep Tayyip Erdoğan Huzurevi’ni ziyaret ettik.

Dediğim gibi bir günlük bir program ama çok dolu ve verimli oldu.

Moldova gelecek vadeden bir ülke. Avrupa Birliği diğer doğu Avrupa ülkelerine yaptığı gibi Moldova’ya da çok büyük destekler veriyor. Bütün bölgeyi Avrupa’ya yakınlaştırmak adına önemli avantajlar sunuyor.

Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmaları var. Yani Moldova’daki her ürün AB’e gümrüksüz girebiliyor.

Kurumlar vergisi çok düşük.

İşçilik maliyetleri çok düşük. Enerji fiyatları ve arazi fiyatları çok düşük.

Ülke ve insanlar çok sakin ve uyumlu. Türkleri de seviyorlar.

Hepsinden önemlisi de hükümet ve devlet yeni bir yapılanma sürecine girmiş. Özel sektörün önünü tamamen açıyorlar her türlü kolaylığı sağlıyorlar.

Şu an Moldova’daki en önemli yatırımcılar Türk yatırımcılar. 250’den fazla Türk şirketi var ve toplam 300 milyon dolar yatırım yapmışlar. 6 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyorlar. O yüzden Türk yatırımcılara büyük önem veriyorlar.

Şimdi yeni bir özelleştirme süreci başladı. Devlet kontrolündeki 120’den fazla işletme özel sektöre devredilecek. Burada tarım işletmelerinden, enerji nakil hatlarına kadar her türlü varlık var.

Hem Parti Başkanı hem de Başbakanla yaptığımız görüşmelerde özellikle bu varlıkların Türk yatırımcılar tarafından satın alınmasına çok olumlu baktıklarını ifade ettiler.

Kısa süre içinde hükümet düzeyinde önemli bir heyeti Türkiye’ye gönderecekler. Yatırım yapmayı düşünen iş adamlarımızla bir araya gelecekler.

Soydaşlarımızın yaşadığı Gökoğuz Bölgesi de çok büyük avantajlar sunuyor.

3 tane serbest bölgeleri var. Arazi fiyatı düşük, işçilik ücretleri düşük, vergi desteği var.

Üstelik bu burası AB sınırında. Yani ürettiğiniz her ürünü 30 km sonra AB içine gümrüksüz sokabiliyorsunuz. Limana da 40 km uzaklıkta.

Soydaşlarımız da bu fırsatlardan ilk önce Türk yatırımcıların yararlanmasını istiyor.

Bu bölgenin bir diğer avantajı da şu. Kullandıkları Türkçe bizim Türkçemizle aynı. Farklı bir şive bile değil. O yüzden hiçbir dil problemi yok.

Bu bölgede özellikle tarım, hayvancılık ve bizim şehrimiz için en önemli sektör olan deri sektöründe de fırsatlar var.

Orada ciddi temsalarım oldu bu anlamda. Şimdi bunları değerlendirip yakın zamanda Gerede Ticaret Sanayi Odası olarak yatırım yapmayı düşünen iş adamlarımızı bu bölgeye götürüp detaylı inceleme yapacağız.

Özetle Türkiye-Moldova ilişkilerinin en iyi düzeyde olduğu bu süreçte müthiş bir avantaj bizi bekliyor.