Kosgeb Kobigel ve 12 etap Kırsal Kalkınma destekleri Geredetso da anlatıldı.Belediye Başkanı Mustafa Allar,Kosgeb İl Müdürü Celil Kürşad Dereci, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi Müdürü Hasan ŞEN Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bolu koordinatörü Tolga Kaya, Tarım İlçe Müdürü Mutlu Yıldız,STK Başkanları,Banka Müdürleri Geredetso üyeleri, iş adamları ve girişimciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Genel sekreter Şerafettin Dağyıldızı nın program akışı konusunda bilgilendirmesinden sonra Geredetso Yönetim kurulu başkanı Ersin Kaşka selamlama konuşması yaptı daha sonra kürsüye gelen Gerede belediye Başkanı Mustafa Allar özellikle verilen desteklerin Deri  ihtisas Organize sanayi bölgesine taşınma konusunda önemine değindi.

Geredetso daAğustos ayı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılanlardan  belge almaya hak kazananların belgelerinin verilmesi ile başlayan programda KOBİ Uzmanı Elif Semerci, projenin amacı, uygulama şekli, projeye çağrı konuları, projenin içeriği gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.1 milyonda 300.000 TL hibe desteğin sağlandığı proje çağrısında 300.000 TL’si hibe olmak üzere 1 milyon TL’ye kadar proje bazlı destek verilmesi öngörülen programın son başvuru tarihi 20 Ekim 2017 olarak açıklanırken, imalat sanayide faaliyet gösteren, 2016 yılı itibariyle yıllık satış hasılatı en az 300.000 TL olan ve ortalama 3 çalışan sayısına sahip KOBİ’ler söz konusu programa proje sunarak başvurabilecek. Destek oranı % 60 olarak uygulanacak olan programda, makine-teçhizat giderlerinde ayrıca 2014/35 Sayılı Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış yerli malı belgesi bulunması halinde % 15 ilave destek sağlanacak. Bunun yanında kadın girişimcilere, orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lere ve geriye dönük 3 yıl süreyle KOSGEB veya diğer kurum ve kuruluşlardan proje desteği alarak başarıyla tamamlamış olan işletmelere başvuru sürecinde ilave puan verilecek.

Proje sunulabilecek konu başlıkları ise “Dördüncü sanayi devrimine hazırlık:
Üretimde nesnelerin interneti uygulamaları”, “orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması”, “katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş”, “ihracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım”, “mikro ölçekli işletmelerde tasarım - mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme”, “bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi”, “enerji verimliliğinin arttırılması” ve “yeşil üretime geçiş” olarak belirlendi.

Daha sonra
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi Müdürü Hasan ŞEN ve Veteriner Hekim Kamil Çağrı BAYDAŞ birer sunum yaparak desteklemeler ve hazırlanabilecek projeler ile ilgili bilgiler verdiler.
13 Eylül 2017 tarihi ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 12.Etap Tebliği kapsamında yapılacak başvurular, "www.tarim.gov.tr" internet adresinden bu tarihten itibaren 90 gün süreyle devam edecek ve 11 Aralık 2017 tarihi itibariyle sona erecektir.
Program kapsamında; Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Soğuk hava deposu, Çelik silo, Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, Yenilenebilir enerji üretim tesisleri, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir.

Bu Tebliğle, projelerin hibeye esas üst limitleri; Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurular 2 milyon TL, tamamlama olan başvurular 1 milyon 750 bin TL, kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme olan başvurular ise 1 milyon 500 bin TL üst limitini geçemeyecek. Ayrıca kırsal turizme yönelik niteliği yeni tesis olan yatırımlar için 1 milyon 500 bin TL, diğer yatırım konuları için ( Çiftlik Faaliyetlerini Geliştirme Projeleri ) 500 bin TL üst limitini geçmemek üzere yüzde 50 hibe desteği verilecektir.

Diğer yatırım konuları içerisinde, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler ile bilişim sistemleri ve eğitimi konuları yer alıyor. Bu yıl yayınlanan 12. Etap tebliğinde bazı yenilikler getirildiğini görüyoruz; Teknoloji yenileme ve kapasite artırma yatırımları ile tamamlama yatırımları tesisin faaliyete geçmesinden en az 5 yıl geçmeden programa müracaat edemeyeceklerdir. Yeni tesis başvuruları, kırsal kesim, Organize Sanayi bölgeleri, tarıma dönük ihtisas organize sanayi bölgeleri, Özel ihtisas sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitelerinde yapılabilecektir.