Gerede Ticaret ve Sanayi Odası İlçede bulunan banka şube müdürleri ve mali müşavirlerin hazır bulunduğu toplantıda firmaların finansman temininde karşılarına çıkan ve çıkmaza sokan teminat konusuna çözüm bulmak amacı ile Kredi Garanti Fonu işleyişi konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Sakarya Kredi Garanti Fonu Şube müdürü Osman Murat Kıcıman’ın sunumu ile yapılan toplantıya ilçede bulunan banka şube müdürleri mali müşavirler Geredetso Yönetim Kurulu başkanı Ersin Kaşka ve Genel Sekreter Şerafettin Dağyıldızı katılırken ilerleyen zamanlarda aynı toplantı firmaların sahibi ve yetkililerin katılımı ile tekrarlanacak.
KOBİ'lerin yatırım ve uzun vadeli kredi kullanmalarında bankalarca talep edilen  teminatların yüksekliği   engel olarak ortaya çıkmakta ve firma geri adım atmak zorunda kalmaktadır.
KGF(Kredi Garanti Fonu), KOBİ’lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin  banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden firmaların yararlanmasını mümkün hale getirmektedir.
Kimler Yararlanabilir?
  Küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme ve gelişmelerine destek veren KGF, yeni yatırımların f önündeki teminat yetersizliği engelini ortadan kaldırmaktadır..
Banka kredisi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük işletmelerin bu teminat problemi, KGF kefaleti ile çözüm bulmaktadır.
Çalışan sayısı 250’den az olan işletmeler KOBİ olarak kabul edilmekte olup, imalat sanayi yanında hizmet sektörü ve yeni girişimciler imkandan yararlanmaktadır. KOBİ’ler, esnaf ve sanatkarlar, tarımsal işletmeleri ve çiftçiler, kadın ve genç girişimciler KGF kefaleti için başvurabilirler.
Nasıl Başvurulur?
KGF teminatından yararlanabilmek için; bankanıza, KGF kefaletinden yararlanmak istediğinizi bildirmeniz ve dosyanızın KGF'na gönderilmesine muvafakat etmeniz yeterlidir. Banka tarafından kredi başvurunuz uygun bulunduğu takdirde iletilen kefalet talebiniz yaklaşık 2 hafta içerisinde sonuçlandırılmakta.

Kefaletin Maliyeti Nedir?
Kefalet talebinde bulunan firmaların değerlendirmeye alınabilmesi için, maktu bir inceleme ücreti alınır. Talebin uygun bulunması ve kredinin KGF’nin kefaleti ile kullanılması durumunda da, kredi vadesi boyunca her yıl peşin olarak, kefalet bakiyesi üzerinden, kefaletin nakdi, gayri-nakdi veya diğer özelliğine göre, yıllık %1 ile %2 arasında değişen oranlarda komisyon alınır.
Kefalet Limiti Ne Kadardır?
Bir KOBİ için kefalet üst limiti 1.000.000 TL, bu KOBİ’nin doğrudan ya da dolaylı olarak risk grubu oluşturduğu işletmeler için ise kefalet üst limiti 1.500.000 TL.
Değerlendirme Kıstasları Nelerdir?
       Proje, kredilendirme ilkelerine uygun ancak teminat yetersizliği nedeniyle krediye erişim güçlüğü içinde olmalı
       Proje “karlı”, “gerçekleştirilebilir” ve “sürdürülebilir” olmalı
       Projeyi yürütecek yönetim kadrosu proje becerisi ve mesleki deneyime sahip olmalı.
       Proje istihdam artışı sağlamalı ve istihdamı korumalı.
       Proje “kabul edilebilir” risklere sahip olmalı.
       Proje, çevreye karşı duyarlı ve saygılı olmalı.
Hangi Tür Kredilere Kefalet Verilir?
İşletme ihtiyacına dönük her türlü kredi için kefalet verilmekte olup, kredi türü konusunda bir sınırlama bulunmamakta. Bu uzun vadeli bir yatırım kredisi olabileceği gibi, borçlu cari hesap şeklinde nakdi bir kredi ya da akreditif ve teminat mektubu gibi gayri nakdi bir kredi de olabilir.
       Yeni İş Kurma
       Mevcut Tesisin Genişletilmesi
       Hammadde Temini
       Yeni Teknoloji Kullanımı
       Yeni İş Yerine Taşınma
       Nakit Sıkıntısını Giderme
       İhracatın Finansmanı
       İthalatın Finansmanı
       Teminat Mektubu Amaçlı Krediler
       Finansal Kiralama
       KOBİ’lerin Kullandığı Diğer Nakdi ve Gayrinakdi Krediler
KGF Riskin Ne Kadarını Üstelenir?
Riskin paylaşımı ilkesine göre çalışan Kredi Garanti Fonu, kredinin en çok % 80’ine kadar kefalet verilmektedir.
Kredi Garanti Fonu KGF hakkında detaylı bilgi edinmek için www.kgf.com.tr web adresinden daha detaylı bilgi temin edilebilir.Toplantı sonrası Sakarya şube Müdürü Kıcıman şube olarak destek vermeye hazırız Gerede de Sanayi konusunda büyük bir potansiyel var daha da ileri gitmeli derken katılımcılara teşekkür eden başkan Ersin Kaşka firmalar için teminat gerçekten sorun ve bu konuya yardımcı olmak için TOBB başta olmak üzere ülkemizdeki tüm bankalarında iştiraki olduğu bir kurum var .Üyelerimizin KGF den yararlanarak ekonomiye katkılarının devam etmesi en büyük amacımız diyerek sözlerini noktaladı.